Şiddet Gören Kadınlar Kendi Köylerini Kuruyor - Yaşam ve Toplum Haber

SON DAKİKA

Post Top Ad

Post Top Ad

Paylaşın Başkaları Da Bilgilensin

Şiddet Gören Kadınlar Kendi Köylerini Kuruyor

Kenya ingiliz sömürgesi altındayken askerlerin cinsel saldırısına maruz kalan kadınların 1990'larda kurduğu kadın köyüne iki yeni köy daha eklendi.

Kenya’da İngiliz sömürgeci askerlerin cinsel saldırısına maruz kalan kadınların oluşturduğu köylerde, kadınlar ortak yaşam kuruyor. Umoja Uaso Kadın Grubu’nun 1990’da kurduğu ilk kadın köyü sonrasında iki köy daha kuruldu. Köye gelmek isteyen erkekler, köyün kurallarını kabul ederlerse köyde yaşayabiliyorlar.

İngiliz sömürgeciliği altında 30 yıl boyunca sömürgeci askerlerin cinsel saldırısına maruz kalan kadınlar için kurulan köylerde, kolektif emekle yeni yaşam örülüyor. ANF’nin Jeune Afrique sitesine dayandırarak yayımladığı habere göre, Kenya’da 1990 yılında tecavüze maruz kalan 15 kadın Umoja Uaso Kadın Grubu kurarak, sadece kadınların kalabildiği ve erkeklere yasaklanan bir yerleşim yeri oluşturdu. Umoja Uaso Kadın Grubu, zorla evlendirmelere, kadın sünnetine, eviçi şiddet ve tecavüze uğrayan diğer kadınlara destek olmaya çalıştı. Umoja Grubu üyeleri, 15-49 yaş arası kadınların yüzde 45’inin fiziki veya cinsel şiddet mağduru olduğu Kenya’da bu ağır sorunların çözülmesi için mücadele ediyor.  

Erkeklerle ilgili kararları kadınlar veriyor

Jeune Afrique sitesine konuşan köyün kurucularından Naguei, “Bir kadın eğer erkek oturuyorsa kendisi ayakta olamaz. Ondan önce söz alamaz. Ve eğer kadının eşi, onu öldürmek isterse; yapabilir” diyerek, kadınların toplumundaki yerini özetliyor.

Kadın köyünde erkeklerin genel manada hakları yokken, kadınların erkeklerle ilişkilerini belirlemede özgürlükleri mevcut. Yani tümüyle erkekler dışlanmıyor ve bu kadınların bireysel kararına bırakılıyor. Fakat köyde sayıları 200’e yakın olan çocuklar içerisinde yetişkin yaşa gelen erkeklerin kendi başlarının çaresine bakmaları isteniyor.

Kadınlar burada kendi ekonomik yaşamlarını örgütlerken, ilk başlarda mısır ve şeker satarak geçimlerini sağlamaya başladılar. Sonrasında bölgeye gelen turistlere yönelik ürünleri sattılar, aldıkları eğitimlerle bölgeye daha fazla turist çekmeyi başardılar.

Başka köyler de kuruldu

Umoja’da kadınlar erkeklerin olmadığı bir yaşam sürdürürken, belli bir süre sonra ‘demokratik yönetim’ olmadığını savunan bazı kadınlar, farklı köyler kurdu. Umoja’nın dışında bölgede 3 ayrı kadın komünü daha kuruldu ve bunların da her birinde onlarca kadın yaşamaya devam ediyor.

Erkekler ‘kurallara uymak’ kaydıyla yaşayabiliyor

Nang’ida köyünde eşleriyle birlikte yaşamak isteyen erkeklerin yaşamasına köyün kurallarına uyma şartıyla izin veriliyor. Nang’ida’nın kurucusu Rose, “Erkekler isterlerse geri dönebilirler. Ama sadece kurallarımıza uyma koşuluyla. Eğer ben hayvanları otlatmak istersem, eşimin çocuklara bakması gerekiyor” diye konuşuyor.  Köyde yaşamayı kabul eden erkekler, çocuk bakımının yanı sıra yemek pişirmek gibi ev işlerini de kabul ediyorlar.

Kaynak:KAZETE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Paylaşın Başkaları Da Bilgilensin