Evlerinden 187 mil kadar uzaktaki (300 km) gençlik hapishanelerinde tutulan çocuklar hakkında bir rapor yayınlandı.
Denetleyiciler evlerinden uzakta hapiste tutulan genç mahpusların aile ve arkadaşları tarafından daha az ziyaret edildiğini tespit etti.
Evine daha yakın olan hapishaneden, evine 187 mil uzaktaki bir hapishaneye transfer edilen bir çocuk mahpus transferini takiben dört aydır ailesi tarafından ziyaret edilmedi.
Kraliyete Bağlı En Yetkili Cezaevi Müfettişi (HMPI) tarafından yapılan analizlere göre; evinden uzakta tutulan bir çocuğun her 25 mil (40 km) aralığındaki uzaklıkta yakınları veya ailesi tarafından ziyaret sayısı bir azalıyor.
Gözlemci raporunda ifade edildiği üzere: “Evlerinden çok uzakta (100 mili aşan) tutulan çocukların çoğu ailelerinin kendilerini ziyaret etmeyi bıraktıklarını ya da ayda bir veya daha az ziyarete geldiklerini belirtiyorlar.”
İngiltere ve Galler’de kanunla ihtilaf halindeki çocuk ve gençlerin tutulduğu kurumlarda ya da güvenlikli eğitim merkezlerinde kalan çocukların sayısı son on yılda (Nisan 2005’ten Nisan 2016’ya kadar) 2.467’lerden 802 dolaylarına düştü ki bu da üçte ikilik bir düşüşe denk geliyor.
Ayrıca, 2012 yılındaki 11 gençlik infaz kurumu (YOIs) ve dört yüksek güvenlikli eğitim merkezi (STCs) ile karşılaştırıldığında şu an bulunan beş hapishane ve üç güvenli eğitim merkezi ile çocukların tutulabileceği kurumların sayısında da bir azalma görülmekte.
Hapishaneler Baş Müfettişi Peter Clarke: “Bu, kaçınılmaz olarak bazı çocukların birkaç sene önceye göre evlerinden daha uzakta tutulmuş olabileceği anlamına geliyor.” dedi.
Raporda yer alan rakamlara göre 2005/2006 yıllarında evden ortalama uzaklığın kuş uçuşu 45 mil (72 km) olduğu tahmin ediliyorken 2015/16 yıllarında bu uzaklık 49 mile (79 km) e yükseldi ki bu %9 gibi bir mesafe artışı olduğu anlamına geliyor.
Ne var ki, Kraliyete Bağlı En Yetkili Cezaevi Müfettişi evden kilometrelerce uzakta hapiste tutulmanın hapsedilme deneyimi açısından ciddi bir fark oluşturmadığını ve bazı çocuklara çete etkisinden uzakta kalmak konusunda yardımcı olduğu sonucuna vardı.
Gençler, ziyaret edilmenin onlar üzerindeki etkisi dışında herhangi bir kaygılarını dile getirmezken, denetleyiciler de evlerinden uzakta tutulan çocuklara farklı bir muamelede bulunulduğuna dair bir kanıt bulamadılar.
Fakat anket analizi endişe verici bir bulguya işaret ediyor ki o da çocukların neredeyse yarısının evlerinden uzaklıkları fark etmeksizin YOI veya STC’de tutuldukları yerlerde kendilerini güvende hissetmediklerini ifade etmeleri.
Mr. Clarke: “Evden çok uzaktaki bir hapishanede tutulmanın çocuklar için pek çok açıdan dezavantajlı bir konumda olmaya sebebiyet vermediğini bulmak rahatlatıcıydı” diyor. “Ancak başarılı bir topluma kazandırma süreci ve çocukları suçtan uzak tutmak için gerekli olan aile bağlarına olan negatif etkisi ile bunun yol açtığı sonuçlar göz ardı edildi” diye de ekliyor.
Geçen sene gençlik adalet sistemi düzenlemesi üzerine yapılan bir değerlendirmede kanunla ihtilaf halindeki gençler için “güvenli okullar” önerildi.
Adalet Bakanlığı sözcüsü: “Mahpus sayısındaki azalmanın yol açtığı çocuklar ve evleri arasındaki mesafe artışının iyi idare edildiğini ve deneyimler açısından ziyaretleri olanaklı kılmada yarattığı zorluklar dışında büyük bir etkisi olmadığını görmek -ki bu daha sonra üzerine düşüneceğimiz bir konu- bizi oldukça memnun etti. Bakanlar, şu anda Charlie Taylor’ın gençlik adalet sistemi üzerine incelemesini değerlendiriyorlar. Final raporu ve gençlik adalet sisteminde yapılması öngörülen reformlar için hükümetin planı zamanı gelince açıklanacak” dedi.
Kaynak: Hapiste Çocuk 2016
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder